social-channel-googleplus surface account images colour extern-link map location store-on star brush paint-rol paint tester conditions delivery payment minus_16px plus_16px close_16px arrow-down_16px arrow-up_16px arrow-right arrow-right_16px selected_16px email external-link social-facebook social-googleplus social-twitter list work business clients painters-icons-v2-source_pdf social-channel-facebook social-channel-instagram social-channel-instagram2 social-channel-instagram3 Pinterest social-channel-twitter social-channel-youtube carrousel_prev carrousel_next download save-colour-off shopping-cart shopping-list store-finder search share save-colour-off2 save-colour-on info-off info-on workspace loader close icon-facebook-mono icon-youtube-mono logo-akzonobel icon-chevron-down-semi-bold

In welke volgorde pak ik mijn verfklus aan?

Kleuren

 

Beeld_artikel_volgorde_verfklus-1.jpg

Als minder ervaren schilder vraag je je misschien af : waar kan ik nu het best mee beginnen? Doe ik eerst de muren en dan de ramen, of eerst het plafond? Het antwoord is simpel. Er zijn geen absolute richtlijnen en iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Toch zijn er een aantal basisregels :

Voorbereiding

Uiteraard bereid je eerst het hout en de muren voor. Dat wil dus zeggen schoonmaken, plamuren, schuren enzovoort.

1. Ramen en deuren (eerste laag)

De meeste beroepsschilders geven na de voorbereiding de ramen en deuren een eerste laag lakverf voor ze de rest aanpakken. De reden is eenvoudig. Het schilderen van de muren en het plafond kan soms nog wat spatjes geven op het houtwerk.

2. Plafond

Wanneer je aan de grotere oppervlakken begint, is het logisch dat je van boven naar onder werkt en dat je dus eerst het plafond gaat schilderen. Je mag daarbij een heel klein stukje van de muren mee schilderen, een centimetertje of twee. Zo ben je zeker dat je de hoek tussen plafond en muur hebt mee geschilderd. Vooral bij oudere woningen is die hoek of aansluiting tussen muur en plafond niet altijd even recht. Het is dan ook niet eenvoudig om nauwkeurig af te tapen in zo’n onregelmatige hoek. Op de muur recht afplakken is een stuk gemakkelijker.

3. Muren

Deze komen meestal als laatste of bijna laatste aan de beurt. Ramen en deuren kan je gemakkelijk afplakken.

4. Ramen en deuren (tweede laag)

Spatjes van de muren en het plafond worden met een laatste lichte schuurbeurt en een tweede laag lak gemakkelijk weggewerkt. Het werk is klaar!
 
© Willem Fouquaert en Uitgeverij Lannoo, Tielt 2020