social-channel-googleplus surface account images colour extern-link map location store-on star brush paint-rol paint tester conditions delivery payment minus_16px plus_16px close_16px arrow-down_16px arrow-up_16px arrow-right arrow-right_16px selected_16px email external-link social-facebook social-googleplus social-twitter list work business clients painters-icons-v2-source_pdf social-channel-facebook social-channel-instagram social-channel-instagram2 social-channel-instagram3 Pinterest social-channel-twitter social-channel-youtube carrousel_prev carrousel_next download save-colour-off shopping-cart shopping-list store-finder search share save-colour-off2 save-colour-on info-off info-on workspace loader close icon-facebook-mono icon-youtube-mono logo-akzonobel icon-chevron-down-semi-bold

Interieurtrend: duurzaam (her)gebruik

De pandemie zette de wereld in 2020 en 2021 even on hold, maar de eindeloze lockdowns gaven ons ook de tijd om stil te staan bij onszelf en de keuzes die we maken…

Atelier-Trend-belgisch-wonen-1

Ook nu, post-corona, willen we blijven bijdragen aan een betere wereld. We beseffen dat we niet langer om het even wat kunnen kopen, ook niet voor onze interieurs. We willen ethisch verantwoorde producten: geproduceerd met een negatieve CO2-uitstoot, in faire arbeidsomstandigheden, met plantaardige materialen. Het is tegenwoordig niet meer hip om op te scheppen over je verre vliegtuigvakantie, wel over hoe ecologisch je leeft.

Van merken wordt verwacht dat ze eerlijk en transparant zijn, en niet alleen over hun ecologische voetafdruk. Ook andere ethische thema’s als diversiteit, genderneutraliteit, culturele identiteit en inclusiviteit spelen mee. Merken worden beloond voor hun oprechte inspanningen op dat gebied en moeten hier dus rekening mee houden, zeker wanneer ze jongere generaties consumenten wil aanspreken.

Atelier-Trend-belgisch-wonen-2

Atelier-Trend-belgisch-wonen-3

Duurzaam (her)gebruik is vandaag cruciaal bij de inrichting van een interieur. Zo krijgen gerecycleerde materialen, zoals vilt van PET-flessen of ander plastic, voorrang. Afgedankte bouwmaterialen worden opgewaardeerd tot esthetisch verantwoorde items voor het interieur. De zogenaamde repair-esthetiek is alomtegenwoordig: spullen herstellen beperkt immers de afvalberg.  

Zelfs nieuwe items zien eruit alsof ze gerepareerd werden. Een interieur mag dus zeker niet te afgelikt ogen: imperfecties mogen, bijvoorbeeld in het glazuur van keramiek of bij handgeweven textiel. Naden en stiksels worden niet weggestopt, het maakproces moet zichtbaar blijven. Patchwork - de manier bij uitstek om textiel te upcyclen - is dé grote trend, en niet alleen met het alombekende lapjespatroon. 

Atelier-Trend-belgisch-wonen-4

Atelier-Trend-belgisch-wonen-5

De ethisch bewuste consument is een hoopvolle wereldverbeteraar. Het kleurenpalet dat bij deze trend hoort is dus optimistich met warme tinten als oranje geel en rood. Het bevat ook kleuren die verwijzen naar ecologie en recyclage: zand- en aardetinten komen terug in vloerbekleding en op de muren, maar ook in de onbewerkte materialen van meubels en objecten. Blauw en groen krijgen een petroleum randje.

Deze Atelier-kleuren passen perfect bij deze trend:

Samen beginnen we eraan

  • Maak een afspraak online of per telefoon.
  • Kleur en verfadvies van experts.
  • Exclusief tijd voor jou.